Menu
EUR
 Belang van de BHV

Belang van de BHV

De slogan "BHV en 112 daar red je een leven mee" komt niet uit de lucht vallen: de eerste minuten zijn doorslaggevend als het gaat om een ongeluk, brand of iemand krijgt een hartstilstand. Professionele hulp inschakelen doe je altijd, maar wat nou als jij degene bent die het verschil moet maken. Weet jij dan wat je moet doen? 

Maar er is meer: in dit blog gaan we dieper in op bedrijfshulpverlening (BHV). We bespreken de betekenis van BHV, de taken van BHV'ers, het belang van BHV voor bedrijven en organisaties, en de voordelen die het kan opleveren. Daarnaast geven we tips voor het implementeren van een BHV-plan in uw bedrijf.

Wat is BHV?

BHV staat voor Bedrijfshulpverlening en omvat de hulp die wordt geboden bij een ongeval of calamiteit op de werkplek. BHV'ers zijn getrainde medewerkers die kunnen handelen bij noodsituaties zoals brand, ongevallen en evacuaties. Ze zijn getraind in eerste hulp, brandbestrijding en het veilig evacueren van gebouwen. Het belangrijkste doel van BHV is niet alleen om materiële schade te beperken, maar ook om mensenlevens te redden en letsel te voorkomen.

Dit kan worden bereikt door middel van adequate evacuatie, brandbestrijdingsmaatregelen en snelle reactietijd. Preventie speelt ook een essentiële rol binnen BHV. Door regelmatige risicoanalyses en trainingen kunnen potentiële gevaren worden geïdentificeerd en aangepakt voordat ze leiden tot ernstige incidenten.

Er bestaan wettelijke verplichtingen rondom BHV. Volgens de Nederlandse Arbowet moet elk bedrijf effectieve bedrijfshulpverlening organiseren. Dit betekent dat er één of meer BHV'ers aangewezen moeten worden, afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico's die aanwezig zijn. De specifieke risico's dienen vastgelegd te worden in een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

Het Belang van BHV

BHV helpt bij het vroegtijdig identificeren en voorkomen van mogelijke calamiteiten. In geval van een noodsituatie kunnen BHV'ers snel en adequaat reageren, waardoor letsel en schade tot een minimum beperkt worden. BHV vergroot de veiligheid en het welzijn van zowel medewerkers als bezoekers. Een goed georganiseerd BHV-systeem zorgt bovendien voor een beter gevoel van veiligheid en vertrouwen binnen de organisatie.

1. Snelle reactie in een noodsituatie: BHV'ers kunnen direct reageren bij incidenten, wat cruciaal is om schade en letsel te beperken. De aanwezigheid van BHV'ers zorgt ervoor dat er onmiddellijk iemand ter plaatse is die de situatie juist kan beoordelen en de eerste noodzakelijke stappen kan zetten.

2. Veiligheid op de werkvloer: door de inzet van BHV'ers wordt de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk verhoogd. Dit geeft werknemers een gevoel van veiligheid en vertrouwen, wetende dat er in geval van nood direct hulp beschikbaar is.

3. Wettelijke verplichtingen: volgens de Arbowet zijn werkgevers verplicht om te zorgen voor voldoende bedrijfshulpverleners binnen hun organisatie. Dit zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering voldoet aan de wettelijke eisen en dat de veiligheid en gezondheid van werknemers en bezoekers gewaarborgd zijn.

4. Kostenbesparing: juist opgeleide BHV'ers kunnen helpen om de gevolgen van noodsituaties te beperken, waardoor kosten voor schadeherstel en ziekteverzuim kunnen worden verminderd.

Voordelen van BHV

Naast de bovengenoemde voordelen, kan BHV ook andere voordelen opleveren voor uw bedrijf:

  • Letsel impact beperken: in geval van een ongeval of calamiteit kan snelle en adequate hulpverlening het verschil maken tussen leven en dood maar ook genezing en/of herstel en dus ziekteverzuim impact kan zo beter verlopen door de juiste handelingen.
  • Materiële schade beperken: door brand snel te blussen en andere schade te beperken kunnen BHV'ers materiële schade beperken.
  • Imago verbeteren: een organisatie die zich actief inzet voor de veiligheid van zijn medewerkers, heeft een positief en/of beter imago.
  • Motivatie: medewerkers die weten dat ze in geval van nood geholpen kunnen worden, voelen zich meer betrokken, veiliger en gemotiveerder.
  • Preventie en kostenreductie door ongevallen en branden te voorkomen, kan BHV uw bedrijf geld besparen.

Hoe implementeer je een BHV-plan?

Om een BHV-plan in uw bedrijf te implementeren, kunt u de volgende stappen volgen:

1.  Maak een risicoanalyse: bepaal welke risico's er op uw werkplek zijn.
2.  Stel een BHV-team samen: dit team is verantwoordelijk voor de uitvoering van het BHV-plan.
3.  Zorg voor BHV-opleidingen: het BHV-team moet getraind zijn in eerste hulp, brandbestrijding en evacuatie.
4.  Maak een BHV-plan: dit plan beschrijft wat er moet worden gedaan in geval van een ongeval of calamiteit. Oefen het BHV-plan ook regelmatig: zo blijft men paraat in een noodsituatie.

BHV Materialen en Uitrusting

  • EHBO-kits: essentieel voor het bieden van eerste hulp.
  • Brandblussers: verschillende typen voor verschillende soorten branden.
  • Evacuatieplannen: duidelijke en toegankelijke plannen voor noodevacuaties.
  • Communicatieapparatuur: walkie-talkies of andere apparaten om te communiceren tijdens een noodsituatie.

De Rol van BHV in Noodsituaties

De BHV vervult een veelzijdige rol in het waarborgen van de veiligheid binnen een organisatie. Ze zijn verantwoordelijk voor:

  • Eerste hulp verlenen: BHV'ers zijn getraind in het verlenen van de juiste eerste hulp bij ongevallen. Deze EHBO omvat het behandelen van wonden, brandwonden, en het uitvoeren van reanimatie en het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator).
  • Brandbestrijding: BHV'ers kunnen beginnende branden bestrijden met behulp van brandblussers en andere brandbestrijdingsmiddelen. Ze zijn ook op de hoogte van de procedures om veilig een gebouw te evacueren bij brand.
  • Evacuatie begeleiden: bij een noodsituatie, zoals brand of een gaslek, zorgen BHV'ers voor een ordelijke en veilige evacuatie van het gebouw. Ze begeleiden medewerkers en bezoekers naar veilige verzamelplaatsen en zorgen ervoor dat niemand achterblijft.

Training en Ondersteuning

Het Arbocentrum rijkt diverse trainingen en cursussen aan om medewerkers op te leiden tot gecertificeerde BHV'ers. Deze trainingen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat BHV'ers over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om effectief te kunnen handelen bij incidenten.

Bedrijfshulpverlening is van groot belang voor de veiligheid binnen elke organisatie. Door te investeren in BHV-trainingen en -materialen, zoals het BHV-Cursusboek, zorgt een organisatie ervoor dat ze voldoet aan de wettelijke verplichtingen en creëert ze een veilige werkomgeving voor iedereen.

Na succesvol afronden van een BHV-cursus ben je optimaal voorbereid om op de juiste manier te handelen tijdens noodsituaties op de werkvloer. 

BHV-organisatie

Ieder bedrijf moet volgens de wet een adequaat ingerichte BHV-organisatie hebben die afgestemd is op de veiligheidsrisico’s van het bedrijf. Een BHV-organisatie zorgt ervoor dat er altijd voldoende BHV'ers beschikbaar zijn om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Het is belangrijk dat er een duidelijke communicatiestructuur is, alle medewerkers op de hoogte zijn van wie BHV’er is en hoe ze kunnen worden bereikt in geval van nood.

Om te bepalen hoe de BHV-organisatie eruit ziet, begin je met het identificeren van mogelijke gevaren in je bedrijf en het maken van plannen om die te verminderen. Dit wordt allemaal vastgelegd in een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) en het plan van aanpak. Voor de risico’s stel je procedures op om te handelen als er iets gebeurt en bepaal je welke organisatie daarvoor nodig is, de BHV-organisatie. Meestal leg je dit vast in een BHV-plan.

Het uitvoeren van deze taken draagt bij aan het waarborgen van de veiligheid en het beperken van de gevolgen bij noodsituaties. Het is cruciaal dat BHV'ers goed getraind zijn en regelmatig oefenen om hun vaardigheden op peil te houden. De BHV'er is de eerste persoon in noodsituaties. Snel handelen kan levens redden en schade en/of herstel beperken. Deze verantwoordelijke taak is ook een waardevolle bijdrage aan de veiligheid op de werkvloer.

Om effectieve BHV te garanderen, zijn nood- en BHV-plannen belangrijk. Hoewel een BHV-plan niet wettelijk verplicht is, wordt het sterk aanbevolen om de bedrijfshulpverlening te structureren. Veel bedrijven documenteren hun noodprocedures in een noodplan. 

Een goede opleiding en training zijn essentieel voor BHV'ers om adequaat te kunnen handelen in noodsituaties. Specifieke opleidingsbehoeften dienen afgestemd te zijn op de RI&E van het bedrijf, waarbij praktijkgerichtheid en regelmatige bijscholing belangrijk zijn. Daarnaast vereist de Arbowet dat BHV'ers toegang hebben tot de nodige uitrusting en materialen om hun taken effectief uit te voeren.
Denk hierbij aan verbanddozen, veiligheidshesjes, brandblussers, AED's, zaklampen en communicatieapparatuur.

Conclusie

BHV is een belangrijk onderdeel van de veiligheid op de werkplek. Door te investeren in BHV, kunt u de veiligheid van uw medewerkers verhogen en de risico's op uw werkplek verkleinen. Een goed georganiseerd BHV-systeem zorgt voor een hoger gevoel van veiligheid en vertrouwen binnen de organisatie.  

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!