Sinds 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht voor iedere woning om over een rookmelder te beschikken. Dit geldt voor iedere woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Dit wordt opgenomen in het bouwbesluit waardoor het wettelijk verplicht wordt om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.

Wat betekent dit voor mij?

Is jouw woning al voorzien van rookmelders? Dan hoef je geen actie te ondernemen. Voor veel mensen betekent de nieuwe wetgeving echter dat het tijd wordt om in rookmelders te investeren.

Sinds 2003 geldt de wet al voor nieuwbouwwoningen in Nederland. Als je in een nieuwbouwhuis woont ben je waarschijnlijk al voorzien van rookmelders. Er zijn echter een paar verschillen met deze wetgeving. Waar je voor een nieuwbouwwoning iedere rookmelder gekoppeld moest hebben, hoeft dat in dit geval niet, een niet-koppelbare rookmelder volstaat dus ook. Daarnaast hoeft de rookmelder niet elektrisch aangesloten te zijn, maar zijn batterijen voldoende.

Welke rookmelder heb ik nodig?

Het is belangrijk dat de rookmelder NEN-14604 gecertificeerd is en het CE keurmerk draagt. Verder zijn er geen eisen aan de rookmelders met betrekking tot specificaties. Let er dus wel op dat de rookmelder gekeurd is. In onze webshop bieden wij een ruimte keuze aan gekeurde rookmelders.

Batterijduur

Aan de batterijduur hangen geen verplichtingen, maar het is wel handig om hier rekening mee te houden. De batterijduur van rookmelders kan namelijk enorm verschillen. Zo heb je batterijen die ieder jaar moeten worden vervangen, maar ook batterijen die 10 jaar lang meegaan. Wij adviseren om direct voor die van 10 jaar te kiezen, zodat je geen tijd en moeite kwijt bent aan het vervangen ervan.

Wel of niet koppelbaar?

Een andere keuze om rekening mee te houden: kies je voor koppelbare rookmelders of niet? Dit is een kwestie van voorkeur. Op iedere verdieping een losse rookmelder is theoretisch gezien voldoende, maar voor maximale veiligheid kan je het beste kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat je overal in huis direct op de hoogte bent van brandgevaar. Als er één afgaat, reageren de andere rookmelders direct en kan je snel handelen.

koppelen via WiFi

De nieuwste toepassing is een koppeling via Wi-Fi aan je smartphone. Met deze rookmelder ben je altijd en overal direct op de hoogte van brandgevaar in je woning, via de gratis Tuya app. Via deze app wordt je gesignaleerd zodra de rookmelder afgaat.

Advies ABCblusser

De beste rookmelder is voor ieder huishouden en voor iedere woning verschillend. Vind je het voornamelijk belangrijk om aan de wetgeving te voldoen? Dan raden wij een multi-pack van de niet-koppelbare X-sense rookmelders aan. Kies je voor maximale veiligheid, dan zijn de X-sense draadloos gekoppeld (2 stuks) en X-sense WiFi connected de beste keuze.

Webshop rookmelders

De beste rookmelders in het assortiment.

 • X-Sense rookmelder

  • Beste prijs/kwaliteit verhouding
  • 10 jaar batterijduur

  17,95 (21.72 Incl. btw)

 • X-Sense rookmelder Multipack (3 stuks) standalone

  • Voordelige Multipack
  • 10 jaar batterijduur

  48,50 (58.69 Incl. btw)

 • X-Sense rookmelder Wifi Connected 3V

  • WiFi verbinding met Smartphone
  • 2 jaar batterijduur

  27,95 (33.82 Incl. btw)

 • X-Sense rookmelder draadloos gekoppeld 2 stuks

  • Draadloos koppelbaar
  • 10 jaar batterijduur

  43,95 (53.18 Incl. btw)

 • Bekijk alle rookmelders