Menu
EUR
Bewust Veilig-dag 27 maart

Bewust Veilig-dag 27 maart

Bewust Veilig-dag

Veiligheid op de werkplek blijft een belangrijk thema, ongeacht de sector of het beroep. De jaarlijkse "Bewust Veilig-dag" speelt een belangrijke rol in dit bewustzijn. Dit initiatief wordt dit jaar op 27 maart gesteund vanuit diverse branches en heeft als doel bewustzijn rond veiligheid binnen het werken te vergroten.

Zowel werknemers als werkgevers worden hierdoor extra aangemoedigd om veiligheidsmaatregelen te evalueren en -daar waar wenselijk en nodig- verbeteringen aan te brengen. Het creëert een unieke gelegenheid om stil te staan bij het belang van veiligheid binnen alle lagen van organisaties.

bron: bewustveilig.com 

Doel en belang van deze Bewust Veilig-dag

Het belangrijkste doel van de Bewust Veilig-dag is om bewustwording rondom werkplek veiligheid te stimuleren. Door een speciale dag aan dit thema te wijden worden bedrijven en hun medewerkers gestimuleerd om kritisch naar veiligheidsprocedures en het beleid te kijken. Dit biedt ruimte voor reflectie op het niveau van naleving van regels en op het terrein van eventuele verbeteringen. Het gaat niet alleen om het voldoen aan wet- en regelgeving, maar ook om het creëren van een veiligheidscultuur waarin iedereen zich actief betrokken voelt.

Een belangrijk aspect van de Bewust Veilig Dag is dat alle betrokkenen, van het management tot medewerkers op de werkvloer, bewuster worden van het samen delen van deze verantwoordelijkheid. Een aantal praktische handvaten om het veilig samenwerken beter te borgen in organisaties en bedrijven:

Betrek het management bewust bij dit proces

Begin bij het management of MT en laat zo duidelijk zien dat veiligheid een prioriteit is. Het MT moet het goede voorbeeld geven: in woorden .. en in daden. Maak budget vrij en zorg dat een ieder zelf ook zichtbaar en bewust veiligheid naleeft. Denk aan het dragen van een veiligheidshesje of een bouwhelm

Bespreek bewust 

Hoewel men veiligheid als belangrijk beleeft betekent dit nog niet direct dat iedereen altijd veilig werkt. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze weerstand, zoals angst voor verandering of geen tijd willen besteden aan andere werkmethoden.

Vooral bij veilig werken betekent goede communicatie ook bewust in verbinding blijven. Het is dan ook zaak om weerstanden te bespreken en gezamenlijk op te lossen. Medewerkers moeten zich ook veilig voelen om zorgen te uiten zonder daarbij negatieve gevolgen te ervaren. Elkaar laagdrempelig en bewust durven aanspreken op onveilig gedrag, daar ligt de winst!

Beïnvloed en beloon veilig gedrag bewust

Regels sorteren enkel effect als men zich er ook aan houdt en verder is gedrag beïnvloedbaar. Maak daarom duidelijke afspraken over gewenst gedrag en beloon dit ook. Soms moet je ongewenst gedrag bewust benoemen en veranderen en de omgeving dient daarbij zo ingericht te zijn dat nieuw gedrag ondersteund wordt.

Belonen werkt prima als stimulansen voor gewenst gedrag. En dit geldt zowel bij kinderen als volwassenen: door positief gedrag te belonen, creëer je een cultuur waarin mensen zich veilig voelen om hun gedrag te bespreken en fouten toe te geven. Er zijn verschillende manieren van beloning mogelijk, kies wat het beste past bij de organisatie en medewerkers, zoals complimenten of een "medewerker van de maand" 

bron: bewustveilig.com (tip: ook een opvallende bouwhelm? klik op de link

Bewuste en actieve betrokkenheid 

Geef elkaar de ruimte om mee te denken in hoe veiliger werken valt te realiseren en luister bewust en actief naar alle betrokkenen. Met dit bewustzijn en door deze actieve dialoog creëren organisaties een omgeving waarin mensen zich gestimuleerd en gesteund voelen om veiligheid aan te kaarten. Dit vergroot betrokkenheid, maar maakt hen ook verantwoordelijk voor veiligheid op de werkvloer.

Bespreek mogelijke risico's en gevolgen van onveilig handelen en informeer ook actief naar ideeën over hoe dit te verbeteren. Zo zal men zich bewuster worden van veilig werken en zal nieuw gewenst gedrag dikwijls al spontaan ontstaan. Het gaat dus om meer dan enkel aan wet- en regelgeving voldoen: vooral het creëren van een cultuur waarin iedereen zich meer betrokken voelt vormt een belangrijk aspect van de Bewust Veilig-dag. Dit betekent dat iedereen, van het management tot medewerkers op de werkvloer, bewuster dient te worden van deze gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Laat medewerkers ook bewust zelf veiligheidsproblemen oplossen

Geef medewerkers en hun direct leidinggevenden zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid bij het oplossen van onveilige situaties. Zij hebben immers de meeste kennis over risico's en iedereen heeft binnen het bedrijfsnoodplan zijn eigen rol en taken. De BHV of HRM afdeling kan natuurlijk ondersteuning bieden wanneer nodig, maar knelpunten dienen in 1e instantie zo laag mogelijk in de organisatie te worden gesignaleerd en..opgelost, daar leren de medewerkers het meeste van in de soms noeste praktijk.

Creëer een bewuste, pro-actieve cultuur 

Voorkom een cultuur waarin fouten en ongevallen continu bestraft worden. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zwijgen over ongevallen en gevaarlijke situaties, anderen de schuld geven en zichzelf indekken. Om te kunnen leren en verbeteren, moet er openheid zijn rondom gemaakte fouten. Zorg daarom voor een cultuur waarin fouten maken, mits men ervan leert, is toegestaan.

Maak resultaten bewust zichtbaar

Niets werkt zo stimulerend als zichtbare resultaten. Laat zien welke verbeteringen al gerealiseerd zijn en vier successen samen met het team. Dit kan op verschillende manieren, zoals posters, flyers of via het personeelsblad. Of trakteer eens op een taart tijdens een werkoverleg of regel een feestelijk gebaar Complimenteer medewerkers ook voor initiatieven en stappen die al zijn gezet in het verbeterproces

Met het organisatiebrede bewustzijn en door een actievere dialoog kunnen organisaties een omgeving creëren waarin medewerkers zich gesteund voelen om veiligheid aan te kaarten. Actieve betrokkenheid bij deze dag stelt bedrijven en medewerkers beter in staat samen te werken aan een veiliger en gezonder werkklimaat.

Bewust Veilig-dag: meer dan een jaarlijks event 

Op de Bewust Veilig-dag worden door ruim 700 bedrijven en organisaties diverse informatieve en praktische activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan workshops, seminars, trainingssessies, demonstraties en oefeningen op de werkvloer. Deze activiteiten hebben als doel om medewerkers de benodigde kennis en vaardigheden te bieden om veilig te werken en actief bij te dragen aan het creëren van een veiligere werkomgeving.

Meer dan jaarlijks evenement

Al met al is de Bewust Veilig-dag dus meer dan alleen een jaarlijks evenement; het herinnert ons aan het belang van veiligheid op de werkplek. Het geeft ons de mogelijkheid om te reflecteren, te leren en in actie te komen. Veiligheid op het werk is niet alleen een recht, maar ook een verantwoordelijkheid die we allemaal (beter kunnen) delen. Laten we deze Bewust Veilig Dag dan ook gebruiken als springplank naar een veiligere toekomst! 

Bewust Veilig Dag krant: download de pdf 

 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!