Menu
EUR
Branddekens: wat je moet weten

Branddekens: wat je moet weten

Hoe werkt een branddeken?

Wanneer er brand ontstaat, kan de snelle inzet van een branddeken het verschil maken tussen een beheersbare situatie en een mogelijke tragedie. Het deken wordt over het vuur geplaatst, waardoor zuurstoftekort optreedt en de vlammen onmiddellijk doven. Het speciaal ontworpen deken is gemaakt van brandwerend materiaal zoals glasvezel of wol, dat behandeld is met een brandwerende stof. Door het blusdeken over de vlammen te leggen, wordt de brand letterlijk verstikt. Door de warmte-isolerende eigenschappen van de branddeken worden ook eventuele vonken en smeulende resten veilig afgeschermd.

Voor welke doeleinden kan een branddeken gebruikt worden?

Een branddeken kan worden ingezet bij diverse soorten branden. Bovendien kan een branddeken ernstige verwoning bij brandende kleding helpen voorkomen. Het betreft een veelzijdig hulpmiddel dat van onschatbare waarde is in vrijwel elke situatie waarin brandbaarheid voorkomt

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een branddeken?

Bij de aankoop van een branddeken zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden. Ten eerste is het essentieel om te letten op de afmetingen van het blusdeken. Zorg ervoor dat deze groot genoeg is om het vuur volledig te kunnen bedekken. Daarnaast wordt er aangeraden om te controleren of de branddeken voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen.

Voordelen van een blusdeken

Een blusdeken of branddeken biedt een snelle en effectieve manier om kleine branden te bestrijden, waardoor de schade tot een minimum beperkt kan blijven. Deze dekens zijn voordelig in de aanschaf , compact en eenvoudig op te bergen en makkelijk toegankelijk bij noodsituaties. Bovendien realiseer je eenvoudig kostenbesparing en biedt het permanent parate inzetbaarheid en extra veiligheid omdat regelmatig onderhoud verder niet nodig is en de levensduur bijzonder lang is.

 • Geen schade: branddekens veroorzaken geen bijkomende schade. Waar brandblussers vaak een residu achterlaten dat kan leiden tot schoonmaak- en herstelkosten, veroorzaakt een blusdeken geen bijkomende rommel.
 • Geen onderhoud: branddekens vereisen geen onderhoud of regelmatige inspecties zoals brandblussers. Ze zijn altijd klaar voor gebruik en hebben een lange levensduur.

Beperkingen of aandachtspunten van een blusdeken

Hoewel de directe inzetbaarheid en de laagdrempelige investering belangrijke pluspunten vormen voor het blusdeken is het goed om dit onder de aandacht te brengen.  

 • Beperkte grootte: blusdekens zijn alleen geschikt voor kleine branden of voor afdekken van brandende kleren. Het deken zal alleen effect hebben wanneer de brandhaard goed omsloten en afgesloten kan worden. Grote branden vereisen andere brandbestrijdingsmiddelen en/of inschakelen van de brandweer.
 • Niet voor alle brandtypes: hoewel blusdekens effectief zijn voor sommige soorten branden, zoals  kledingbranden, zijn ze niet geschikt voor branden veroorzaakt door vloeistoffen zoals benzine of elektrische apparaten. Voor het blussen van een frituurbrand, bijvoorbeeld, is een blusdeken ongeschikt. 
 • Nabij contact nodig: om een blusdeken effectief te gebruiken, moet je dicht bij de brandhaard komen, wat risico's met zich meebrengt als de brand al te groot is.

Waar plaats je branddekens?

Het is belangrijk om te weten waar de branddekens te plaatsen om ervoor te zorgen dat deze vlot  toegankelijk is in geval van nood. Hier zijn enkele suggesties:

 • Keuken: de meest voor de hand liggende plaats waar branden kunnen ontstaan 
 • Werkplaats:  waar je werkt met brandbare materialen of gereedschappen.
 • Slaapkamers: een blusdeken in de slaapkamer kan helpen om snel te reageren.
 • Veiligheid onderweg via een compact blusdeken voor in de auto of in de camper. Compacte en draagbare blusdekens zijn ontworpen om branden in voertuigen snel te doven. 

Blusdeken versus brandblusser

Hoewel zowel blusdekens als brandblussers effectief kunnen zijn bij het bestrijden van branden, hebben ze elk hun eigen voor- en nadelen:

 • Gebruiksgemak: Blusdekens zijn eenvoudiger te gebruiken zonder uitgebreide training, terwijl brandblussers enige training vereisen om effectief te zijn.
 • Onderhoud: Blusdekens vereisen geen onderhoud, terwijl brandblussers periodieke inspecties en onderhoud nodig hebben.
 • Type Branden: Blusdekens zijn vooral geschikt voor kleine branden, terwijl brandblussers voor een breder scala aan branden kunnen worden gebruikt.

Brandveiligheid begint met een blusdeken

Een branddeken is een essentieel brandpreventie instrument. Door de eenvoudige werking en veelzijdige toepassingsmogelijkheden biedt een branddeken gemoedsrust en bescherming voor jezelf, jouw gezin en jouw bezittingen. Wacht niet tot het te laat is, investeer in een branddeken en neem preventieve maatregelen om brandveiligheid te waarborgen.

Hoe gebruik je een blusdeken effectief bij een beginnende brand?

Om een blusdeken correct te gebruiken, trek je deze uit de wandhouder en houd je de deken opengeslagen tussen jou en de brand. Zorg dat de deken de vlammen volledig bedekt om de zuurstoftoevoer af te snijden. Houd de blusdeken hoog genoeg om zowel je gezicht als je handen te beschermen. Zorg ervoor dat de branddeken goed toegankelijk, schoon en onbeschadigd is.

 • Trek de blusdeken uit de houder van de blusdeken.
 • Sla de bovenkant van de branddeken een keer om je handen zodat ook je handen beschermd zijn.
 • Houd de blusdeken voor het lichaam als bescherming tegen de vlammen.
 • Houd de blusdeken zo hoog mogelijk en blijf erachter.
 • Dek de brand af met de blusdeken; zorg dat er geen lucht meer bij kan komen. Laat de blusdeken enige tijd liggen totdat de brandhaard is afgekoeld.

Laat de blusdeken liggen totdat de brandhaard volledig is afgekoeld om herontsteking te voorkomen.

Wat zijn de voordelen van het kiezen voor een blusdeken in vergelijking met andere blusmiddelen?

Blusdekens zijn ideaal voor het doven van kleine, beginnende branden, vooral in situaties waarin het gebruik van water of een brandblusser onpraktisch is. Ze zijn bijzonder effectief voor branden die ontstaan in de keuken, zoals vetbranden. Een blusdeken veroorzaakt geen nevenschade aan de omgeving en is gebruiksvriendelijk, wat hem een uitstekende keuze maakt voor snelle interventies. Daarnaast zijn blusdekens relatief goedkoop en makkelijk op te bergen.

Hoe onderhoud je een blusdeken en waar moet deze opgehangen worden?

Voor optimale veiligheid en gebruiksgemak moet een blusdeken schoon en onbeschadigd worden gehouden. Na gebruik moet de deken vervangen worden. Hang de blusdeken op een goed toegankelijke, zichtbare plek, idealiter in de keuken of in de buurt van brandgevoelige gebieden. De ideale ophanghoogte is waar iedereen, inclusief kinderen en mensen met beperkte mobiliteit, er gemakkelijk bij kan. Controleer de blusdeken regelmatig op beschadigingen en volg de Nederlandstalige gebruikersinstructies nauwkeurig op.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!