Menu
EUR
Soorten brandblussers in het gebruik

Soorten brandblussers in het gebruik

Veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Een belangrijk aspect van veiligheid in elk huis of bedrijf is het kunnen inzetten van een efficiënte brandblusser als het echt toe doet. De keuze van het juiste blusmiddel en capaciteit kan een grote impact hebben op de veiligheid van een woning of bedrijfsruimte. In deze blogpost gaan we in op de belangrijkste factoren die je dient te overwegen bij het kiezen van een brandblusser.

Type brandblusser

Er zijn diverse categorieën brandblussers, elk ontworpen om verschillende soorten branden te bestrijden. Hier zijn de meest voorkomende types: 

 • Schuim brandblussers: dit type is ideaal voor branden veroorzaakt door organische vaste stoffen en vloeistoffen zoals benzine, olie en vetten. De fluorvrije schuimblusser variant zal vanaf volgend jaar juli verplicht worden in de EU 
 • Poeder brandblussers: deze blussers zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt voor branden veroorzaakt door vaste stoffen zoals hout, papier en textiel, vloeistoffen, gassen en elektrische apparatuur.
 • CO2 brandblussers: dit type is perfect voor branden veroorzaakt door elektrische apparaten.
 • Vet brandblussers: deze zijn ideaal voor branden veroorzaakt door kookvetten en -oliën, wat ze perfect maakt voor keukens.
 • Spray brandblussers: voor snelle en effectieve reactie op beginnende branden thuis of onderweg en geschikt in diverse brandklassen (ook vetbranden) De veelzijdige oplossing bij brandbestrijding. en ideaal voor de inzet in huishoudens, voertuigen, boten, caravans, campers en op kantoor.

Elk type brandblusser heeft zijn eigen unieke kenmerken, dus het is belangrijk om te weten welk type het beste past bij uw specifieke situatie.

Grootte en gewicht

Brandblussers zijn er in verschillende maten en gewichten. Grote brandblussers kunnen effectief zijn bij grotere branden, maar ze kunnen ook lastig zijn om te hanteren, vooral voor mensen met beperkte fysieke kracht. Daarom is het belangrijk om een brandblusser te kiezen die bij de fysieke capaciteiten past en voldoet aan de brandveiligheidsbehoeften van de ruimte.

Gebruiksgemak

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van een brandblusser is gebruiksgemak. In geval van brand heb je een brandblusser nodig die snel en makkelijk is te gebruiken. Zorg ervoor dat je de instructies op de brandblusser begrijpt en vertrouwd bent met de bediening ervan.

Onderhoud

Brandblussers hebben regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze goed werken wanneer ze nodig zijn. Controleer regelmatig of de drukmeter binnen het groene bereik ligt en of er geen zichtbare schade of corrosie is. Het is ook aan te raden om uw brandblusser minstens één keer per jaar door een professional te laten controleren.

Training

Het bezit van een brandblusser is een prima eerste stap. Het is ook cruciaal om te weten hoe je het apparaat in een noodsituatie moet gebruiken. Zorg ervoor dat medewerkers ook regelmatig getraind worden in het correcte gebruik van de brandblusser.

Met deze factoren in gedachten, zou het kiezen van de juiste brandblusser makkelijker moeten kunnen zijn. Het bezit van een brandblusser en het weten hoe deze te gebruiken, zijn belangrijke stappen in het waarborgen van de veiligheid van de woning of bedrijfsruimte.

Voor meer advies over welke brandblusser het beste past bij specifieke behoeften, aarzel dan vooral niet om contact op te nemen met ons team van service specialisten.  

Hoe kies ik de beste brandblusser ?

Bij het kiezen van de juiste brandblusser is het belangrijk om te overwegen welke soorten branden je mogelijk moet bestrijden. Schuimblussers zijn ideaal voor vaste stoffen en vloeistoffen, terwijl poederblussers geschikt zijn voor vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Voor omgevingen met waardevolle apparatuur, zoals serverruimtes, is een CO2 blusser de beste optie.

Welke brandblusser kan ik het beste aanschaffen?

Mede afhankelijk van welk type brand er in de omgeving kan ontstaan, dien je de brandblusser te kiezen die je het beste op de locatie toe kan passen. Het is ook belangrijk om een blusser te kopen met de juiste inhoud en bluscapaciteit. Bij schuimblussers wordt de inhoud aangegeven in liters en bij poederblussers en CO2 blussers wordt het volume uitgedrukt in kilogrammen. Bij bedrijfsmatige toepassing van een brandblusser kan er een eis zijn waarmee je rekening dient te houden!

Wanneer moet ik een poederblusser gebruiken?

Een poederblusser is een veelzijdige en kosteneffectieve keuze die kan worden gebruikt voor brandklassen A, B en C, waardoor ze ideaal zijn voor een breed scala aan toepassingen. Ze zijn bijzonder nuttig in koude omgevingen vanwege hun vorstbestendigheid. Echter, het gebruik van poeder kan nevenschade veroorzaken aan elektronische apparatuur en interieurs. 

Hoeveel brandblussers heb ik nodig?

Het aantal blussers dat nodig is, hangt af van de functie van het pand/ruimte. Hieruit worden de wettelijke eisen aangehouden door m2 oppervlakte te berekenen. Voor een winkel/kantoor is het wettelijk verplicht om:

 • Op iedere 150 m2 minimaal 1 brandblusser van 6 liter per verdieping te plaatsen;
 • Of op iedere 225 m2 minimaal 1 brandblusser van 9 liter per verdieping te plaatsen.

Wil je weten hoeveel brandblussers je precies nodig hebt? Bekijk dan onze keuzehulp

Welk blusvermogen heb ik nodig?

Blusvermogen is afhankelijk van het risiconiveau van de locatie waar het blusmiddel zich bevindt. Hoe hoger het blusvermogen, hoe meer effect de brandblusser heeft. Het effect van de verschillende blusvermogens wordt hieronder uitgelegd.

Het blusvermogen van blussers wordt getest door het aansteken van een houtstapel van bijvoorbeeld 1,3 meter. Een schuimblusser 13A kan deze brand blussen. Voor een grotere brandstapel is een blusser met een hogere bluscapaciteit benodigd. Hetzelfde geldt voor brandklassen B en F, zoals hieronder aangegeven. Om het risico zoveel mogelijk te beperken adviseren wij altijd een brandblusser met een zo hoog mogelijk blusvermogen.

Vaste stoffen ( A ) worden uitgedrukt in houtlengte:

 • 13A 1,3 meter hout.
 • 21A 2,1 meter hout.
 • 27A 2,7 meter hout.
 • 43A 4,3 meter hout.

Brandbare vloeistoffen ( B ) worden uitgedrukt in liters:

 • 55B 55 liter
 • 144B 144 liter
 • 233B 233 liter

Vetbranden ( F ) worden uitgedrukt in liters vet:

 • 40F 40 liter vet
 • 75F 75 liter vet

 

Hoe gebruik je de brandblusser?

Het gebruik van ieder type brandblusser werkt hetzelfde. Start met het verwijderen van de verzegelde borgpen. Na het verwijderen van de borgpen dien je de slangkop op het te doven vuur te richten en de knijpkraan in te knijpen. 

 
 
 
 
 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!