Menu
EUR
Welke brandklasse met welk blusmiddel bestrijden?

Brandklasse en Blusmiddel

Welke brandklasse met welk blusmiddel bestrijden? 

Voordat je begint met blussen dien je wel te weten wat er brandt. Ken jij de diverse brandklassen of haal jij ze mogelijk toch nog door elkaar? In dit blog en in de video gaan we in op de diverse brandklassen en de beste blusmiddelen hierbij. Het is belangrijk om goed te beseffen om wat voor soort brand het gaat en hoe je deze het beste kan blussen. Elk type brand heeft namelijk een eigen manier van doven of blussen.

Indeling brandklassen:

De indeling in brandklassen loopt van hoog naar laag: hoe hoger op de lijst, hoe minder brandbaar de materialen waarbij A het minst brandbaar is en F bijzonder brandbaar. In welke klasse de materialen vallen hangt af van onder andere vlamtijden, temperatuur-, en rookontwikkeling.

  • Brandklasse A: Vaste stoffen
  • Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
  • Brandklasse C: Gassen
  • Brandklasse D: Brandbare metalen
  • Brandklasse E: Vervallen in Nederland
  • Brandklasse F: Oliën en vetten

Brandklasse A: Vaste stoffen

Klasse A behandelt branden die voorkomen in vaste materialen zoals ze doorgaans aangetroffen worden in huizen en kantoren: meubels, kledingstukken, gordijnen en hout. Deze categorie omvat zowel klasse A1, waarbij het materiaal geen bijdrage levert aan de verheviging van de brand, als klasse A2, waarbij het materiaal een beperkte bijdrage levert. Voor een brand in deze klasse volstaat een waterblusser of een schuimblusser.

Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen

Onder deze categorie vallen producten zoals benzine, olie en vetten. Een waterblusser biedt hier geen afdoende oplossing. Een sproeischuimblusser of poederblusser komt beter van pas bij een brand uit klasse B.

Brandklasse C: Gassen

De derde categorie - Klasse C - bestaat uit branden veroorzaakt door gassen zoals aardgas en LPG. Het is uitermate belangrijk dat eerst de gastoevoer wordt afgesloten om te voorkomen dat er een gaswolk ontstaat. Deze zijn namelijk zeer explosief. De beste blusoptie voor een gasbrand is een poederblusser.

Brandklasse D: Brandbare metalen

Deze klasse omvat metalen zoals aluminium of lithium. Denk hierbij aan batterijen die men dagelijks in huis gebruikt. Speciale poederblussers zijn nodig voor branden uit klasse D.

Brandklasse E: Elektrische branden (in Nederland inmiddels komen te vervallen)

In Nederland is deze categorie niet langer van toepassing. Brandklasse E verwijst naar elektrische branden, bijvoorbeeld veroorzaakt door kortsluiting. Omdat in dit geval het elektrische apparaat zelf brandt en niet de elektriciteit op zich, wordt deze klasse niet meer gebruikt in Nederland. Een soortgelijke brand valt onder Klasse A of B. In dit geval moet eerst de elektriciteit worden uitgeschakeld en kan vervolgens gebruik worden gemaakt van blusmiddelen voor klasse A of B. Note: deze branden kunnen niet met water of schuim worden geblust.

Brandklasse F: Oliën en vetten. 

Tot slot hebben we klasse F, die betrekking heeft op branden ontstaan door verhitting van oliën en vetten. Belangrijk hierbij is dat een brand alleen als zodanig wordt geclassificeerd wanneer er meer dan 5 liter vloeistof in brand staat. De meest geschikte manier om dit soort brandjes te blussen, is met behulp van een sproeischuimblusser of vetblusser.

Brandklassen en blusmiddelen: 

 

Altijd op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes, acties en meer? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!


Reacties (0)

There are no comments yet, be the first one to comment
Kies uw taal
Kies uw valuta

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
0,00
Bestel nog voor €150,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!